ALHEMIČAR

– Dobro došli u moj skromni dom, carstvo dobre hrane.

– Hvala, šta mi predlažete za doručak.

Za početak kiselo mleko, sinoć sam napravio od svežeg punomasnog mleka, iz ovih krajeva, zagrejano i sipano u male tegle, dodato po kašičica pavlake u svaku teglicu, promešano i ostavljeno da prenoći na toplom. I gle čarolija, dobili smo kiselo mleko. Kada zahvatite kašičicom odvaja se kao mala santa leda, čvrsto i ukusno. Sa kiselim mlekom služimo vruću pitu sa sirom. Specijalitet napravljen od rukom razvijenog testa, nafilovano svežim belim sirom i kajmakom, uvijeno u rolnu pa savijeno u kružnu spiralu, premazano mašću i ispečeno u peći na drva do zlatno žute boje. Hrskavo spolja, meko i sočno iznutra. Šta mislite, ili ste možda raspoloženi da doručkujete domaći specijalitet, kačamak. Jednostavno i ukusno jelo. Kada se voda zagreje u posudi dodamo kukuruzno brašno, ali pažljivo kašikom da ostanu grudve koje se kuvaju pola sata. Zatim dolazi najvažniji deo, meša se i muti što duže. Što se duže muti kačamak je lepši. Na kraju se prelije sa vrelom mašću, da zacvrči. Serviramo sa kriškom svežeg belog sira preko i kašikom kajmaka na vrhu, naravno uz teglicu kiselog mleka, da bolje otvori apetit. Šta mislite o tome, ili više volite prženice od testa, niko ne može da odoli kada zamirišu, uvek se traži još jedna porcija. Zamesimo kašikom meko testo od brašna, vode, kvasca, malo soli i šečera, takozvano kiselo testo. Ostavimo da naraste na toplom pa promešamo kašikom i tako nekoliko puta, što više puta naraste testo ukusnije će prženice biti. Odvajamo loptice koje razvučemo rukom što tanje i pržimo na vrelom ulju do zlatno žute boje, pred vašim očima će te videti kako narastu, spolja hrskave unutra mekane i mirišu predivno. Poslužujemo ih sa svežim belim sirom, kajmakom uz naravno teglicu kiselog mleka.

Gledao sam ga kako razmišlja šta da poruči. Kod mene niko ne dolazi slučajno. Dolaze da se dobro najedu. Vremenom sam naučio da je spremanje hrane umetnost, čak i više od toga, alhemija, jedina ljubav koja traje od prvog do poslednjeg dana života je ljubav prema hrani. Nikada nisam spremao prema receptu, jednostavno osetim ukus hrane još dok se sprema, znam da je odlična i da je ne probam, čista alhemija.

I šta ste odlučili da poručite?

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

6 реаговања на ALHEMIČAR

  1. sfyontull каже:

    Šta mi uradi!!!
    Cure mi bale, a danas počinjem dijetu ahhahaha…
    Dobro, dobro, iskušenja su tu da im se odupremo.
    A kad budem htela da prekršim, stiiižeeem…

  2. gamche каже:

    Kakvu samo zavisnost hrana stvara 🙂 Stalno govorim, još ovo da probam, pa neću više :). Ali, nema kraja…:)

  3. Bratislav каже:

    Takvi smo u svemu…samo nam je hrana najpristupačnija za probaj ovo, probaj ono..😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s