ADAM I SOBNA BILJKA AVOKADO

Bilo je kasno popodne kada je Adam poželeo da popije svoju nes kafu. Ledeno hladnu. Iz male šoljice za esspreso. Sa malo mleka. Bez šećera. Mogao je žmureći da nađe svoju malu šoljicu, uvek je bila na istom mestu, u uglu gornjeg zastakljenog dela kuhinje. Šoljica sa motivima iz grada svetlosti. Voleo je tu šoljicu. Sipao je dobro odmerenu kašičicu nes kafe, prelio ledenom vodom iz frižidera, dodao tek neku kap mleka i mutilica je odradila sve ostalo. Prineo je šoljicu ustima kada se otvoriše ulazna vrata. To ne sluti na dobro, prolete mu kroz glavu.

– Pogledaj šta sam dobila, bila je to Eva, prvo se pojavila saksija sa nekom zelenom biljkom, a za njom i ona.

To je već slutilo na nevolju, te vrati šoljicu na sto.

– Samo nam je to nedostajalo u životu, prokomentarisa je Adam zlovoljno i konačno preko volje srknu svoju ledeno hladnu nes kafu, koja više nije imala taj ukus kao nekoliko trenutaka ranije. Eva je imala običaj da uzme sve što bi joj neko ponudio pa bila to i ova saksija sa biljkom avokado. Čuj molim te avokado, pa još u saksiji, pomisli Adam. Eva se baš nije mnogo brinula o cveću, ali je volela i donosila svakakvo cveće u kuću. O njemu se brinuo Adama, i vremenom zavoleo te biljke. Ali avokado u saksiji, to je bilo previše.

Eva je spustila saksiju na sto ispred Adama i već obavljala telefonski razgovor u drugoj sobi, to su oni razgovori od najmanje polovine sata, kada pomislim da je sagovornik več pao u nesvest sa druge strane telefonske veze. Adam nije voleo duge telefonske razgovore, sve se svodilo na nekoliko rečenica, ako za to vreme ne kažeš šta si hteo, sve ostalo je gubljenje vremena, imao je običaj da komentariše Adam, ali koga je to zanimalo.

Adam i avokadu su se gledali, ustvari avokado nije gledao, samo je bio prisutan dok je u njega zurio Adam širom otvorenih očiju.

– E nesretniče, kako ti dođe do mene, mrmljao je Adam analizirajući malu zelenu biljku koja je izašla iz koštice, tek sa nekoliko listova. Pomilova je kažiprstom sa donje strane listića. Ništa se nije dogodilo. Šta će kome avokado kao sobna biljka, nije mu bilo jasno.

– Ove proklete gradske vlasti nemaju ni zastakljenu botaničku baštu gde bi mogao da te udomim, reče tužno Adam sluteći lošu sudbinu sobne biljke avokado. Brzo je na telefonu pročitao sve o avokadu. Kada je saznao da biljka može da poraste i dvadeset metara u visinu pogled mu se spusti na mališu u saksiji.

– E moj mališa nećeš ti biti invalid, reče Adam i polako podiže biljku zajedno sa košticom iz zemlje, izađe na terasu višespratnice i baci košticu što je mogao dalje prema parku, možda i preživi sa obzirom na ove klimatske promene, uteši se Adam.

Nešto kasnije Eva u prolazu dobaci, i ne primetivši da nema saksije:

– I šta ste vas dvoje pričali.

– Rekao mi je da je srećan što je došao kod tebe, reče Adam ne pogledavši je.

Eva će se možda kroz neki mesec setiti sobne biljke avokado, tada će joj reći istinu, da je sobna biljka avokado u međuvremenu otišla na neko mnogo bolje mesto. Adam je bio siguran da su žene sa Venere a muškarci sa Marsa. Bio je zadovoljan zaključkom i konačno je popio svoju ledeno hladnu nes kafu koja više nije bila ledeno hladna.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

4 реаговања на ADAM I SOBNA BILJKA AVOKADO

 1. stanislava_sakota каже:

  Adam ustvari nije volio konkurencuju 🙂 šalim se

 2. Bratislav каже:

  😄..možda, pitaću ga, hvala puno na komentaru 🙂

 3. ceca95 каже:

  Baš mi se dopala priča, a i njena poenta. Moj Adam bi i mene i biljku bacio sa te terase. ;D

 4. Bratislav каже:

  ….😄…čuvaj se Ceco, dečaci su sa Marsa…😉

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s