Fragmenti Tao Te Ching-Lao Ce

Najstarije pisano delo ove civilizacije (pored Biblije) je Tao Te Ching čije autorstvo se pripisuje Lao Ce – Starom Učitelju. Sačuvana verzija ovog dela iz doba dinastije Han (od 206. p. n. e. do 220) sastoji se od 81 poglavlja sažetih aforističkih izreka.

Fragmenti -Misterija zvana Tao

Sve pojave i bića imaju svoj oblik, to je svet oblika. Svet oblika ne može da postoji sam za sebe, mora da ima svoju suprotnost da bi postojao. Suprotnost sveta oblika koju čine pojave i bića je praznina. Ovo dvoje su aspekti JEDNOG. Jedno bez drugog ne mogu da se razumeju niti da postoje, a zajedno čine savršenstvo.

Taj princip jedinstva suprotnosti sadržan je u svakom elementu od najmanjih atoma do beskraja univerzuma.

„Ja ne znam njegovo ime…ako mi tražite da ga opišem, mogu reći da je ogroman, da se kreće po velikim krugovima „Ništavilo“ je njegovo ime pre rođenja univerzuma. Vidim ga kao prazninu bez kraja, ako pokušavaš da shvatiš ono što sadrži vidiš da je to suština svega“. Pojam Najvišeg nasleđen je iz pradavnih vremena.

„Pitam se jesu li hrišćanski misionari, kada su pričali sa ovim ljudima o Bogu, shvatali da su sa podjednakim uspehom mogli da raspravljaju o nekoj ptici, duhu ili okolnom pejzažu, stvarima nimalo beznačajnim, ali koji se slabo tiču čoveka“.

Tao Te Ching je vrlo specifično filozofsko, mistično delo koje je jedno od osnova buduće filozofije, aktuelno i sada.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s