ADAM ČITA KNJIGU

Bilo je kasno popodne kada je Adam zatvorio knjigu, pogledao šarene korice i malo je odgurnuo na stolu. Nije mogao dalje da čita, glavni junak je opisivao sve nesreće koje su se dogodile u detinjstvu, pitanje je bilo kako će se priča nastaviti dalje. Adam ne voli gubitnike, niti priče o njima. Nije razumeo ni pisce koji tako olako pišu o možda izmišljenim nesrećama. To će naravno neko da pročita i da se uznemiri, kao sada on, možda mu promeni život, možda se posle toga i dogodi nešto ružno. Adam nije voleo ružne stvari, seti se naslova teksta koji je pročitao na internetu „Da li bi zlo postojalo da nema budala“, baš tako i jeste. Iz razmišljanja ga trže Evin glas iz dnevne sobe.

-Ljubavi skuvaj mi čaj, onaj za mršavljenje.

Adamu zaigra osmeh na krajevima usana, ne reče ništa, već je stavio posudu na ploču i pusti da teče voda iz slavine dok je gledao kao hipnotisan. Možda se najbolji drug glavnog junaka udavio u takvoj vodi, deca znaju da naprave dramu i tragediju, razmišljao je zatvarajući česmu. Ipak će vodu za čaj sipati u posudu iz flaše. Voda se brzo zagrejala, odmerio je kašičicu neke biljne mešavine iz tegle, sklonio posudu sa ploče i poklopio. Eva mu je prethodno više puta naglasila da čaj procedi posle tačno tri minuta, upamtio je. Adam se blago nasmeja i sačeka ta tri minuta, procedi čaj u Evinu šarenu šolju i pazeći da ne prospe krenu u dnevnu sobu, razmišljajući kako neko uopšte može i da pomisli da će pijući čaj da omršavi. Nikada nije probao taj čaj i nikada neće. Ušao je u dnevnu sobu i zatekao Evu kako spava. Spistio je šolju na podmetač i pogledao Evinu rasutu plavu kosu po jastuku. Divno. Prigušio je svetlo stone lampe, utišao mobilni telefon, isključio TV i izašao iz sobe pazeći da ne nagazi mačka koji je kao i obično spavao na prostirci pored kreveta. Za Adama je bilo još rano za spavanje, nije razumeo ljude koji puno spavaju, njemu je bilo dovoljno nekoliko sati, šteta je traćiti život na spavanje. Vreme je za akciju. Adam obuče svoju zimsku jaknu, duboke cipele i stavi kapu, napolju je već dugo padao sneg. Odmah pored ulaznih vrata je bila lopata, Adam je uze, bio je ponosan na nju. Kašika je napravljena od nekog laganog a čvrstog materjala a drška od tvrde plastike, mogao je satima da čisti sneg a da se ne umori. Očistio je staze okolo kuće i do trotoara, naslonio se na lopatu. Tačno šezdeset četiri lopate snega. Uvek je brojao kada nešto radi, jednostavno u njemu bi proradio brojčanik, posle bi razmišljao o tom broju i šta on predstavlja, možda kao zbir ili razlika, datum, godina, mora da ima neke veze, pronaći će pre ili kasnije. Ulično svetlo je treperelo a između lampiona su postavili raznobojne svetiljke koje su se povremeno palile, ali ne sve. Ovde u predgrađu proklete gradske vlasti uvek postave neispravnu rasvetu, nije mogao to da razume. Dole u gradu je počeo vatromet. Adama to nije interesovalo, nije voleo vatromet niti bilo šta drugo što pravi buku ili svetli neravnomerno, okrenuo se i ušao u kuću, prethodno smestivši svoju lopatu na njeno mesto. Iznenadi ga Evin vrišteći glas:

– Adame dođi brzo, utrčao je u sobu ne skidajući snežnu jaknu. Eva ga je gledala svojim velikim plavim očima.

– Poljubi me brzo, došla je Nova Godina.

Adam sa olakšanjem zagnjuri svoje lice u topli Evin vrat i požele da tako ostane večno. Prijala je toplina Evinog zagrljaja. Kada ga je konačno pustila vragolasto se nasmejala, srknula čaj i vratila se ispod toplog pokrivača. Mačak se nije ni budio. Adam je otišao da se presvuče, složio je pedantno mokru jaknu, pantalone i kapu da se suše. Kada se vratio u dnevnu sobu Eva je već zaspala na kauču, mačak se nije ni pomerio. Prošao je rukom preko rasute plave kose na jastuku. Divno. Kada je konačno ponovo otvarao knjigu pomisli koliko stranica da preskoči čitanje, nije voleo ružne događaje.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

2 реаговања на ADAM ČITA KNJIGU

  1. andjelajovin каже:

    Volim Vaše priče…prepune emocija,lake za čitanje, a najbitnije, uvek mi izvuku osmeh i uzdah! Predivno!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s