PUT OKO SVETA SA PAOLOM I PRIJATELJIMA

Razmišljao sam da li bi Mojsije pružio štap i razdvojio more da narod pre toga nije pristupio moru. Ne bi, sigurno, jer hrabrost na putu čini da se put ukaže. Bio sam na put.

Iz te letargije čuo sam u daljini glas pastira Henrija, čuo sam ga sve bolje i jače, pričao je o susretu sa Stvoriteljem: „Tada veliko pitanje za ljudsko biće neće biti „kako sam živeo.“ Biće sasvim sigurno „kako sam voleo.“ Poslednji ispit svakog traganja jeste veličina naše Ljubavi. Neće biti uzeto u obzir šta smo uradili, u šta smo verovali, šta smo postigli. Ništa od toga nam neće biti zamereno, ali hoće biti način na koji smo voleli svog bližnjeg. Greške koje smo počinili neće biti pomenute. Neće nam se suditi zbog zla koje smo učinili već zbog dobra koja nismo učinili. Jer držati ljubav zatočenu u sebi znači protiviti se Duhu božijem, to je dokaz da ga nikada nismo upoznali, da nas je uzalud voleo.“

Još sam bio pod utiskom ovih reči, dubokih, iskonskih i nadasve tačnih i istinitih kada sam primetio da poneki prolaznici na trgu u Akbaru nepristojno dobacuju čoveku koji je sedeo do mene na kamenom zidu. Pogledah ga, delovao je siromašno ali mudro, bio je dobroćudan, samo je slegao ramenima i rekao: „Svako od nas može da ponudi samo ono što ima.“ Nasmejao sam se ovoj izuzetnoj mudrosti tako jednostavno rečenoj na duhovit način. Potapšao sam ga po ramenu u znak odobravanja i nastavio dalje svoj put prema istočnim krajevima.

Iako je put bio dug i naporan vredelo je biti u pravo vreme na pravom mestu i čuti: “ Sve se u prirodi odvija bez napora, bez spoljašnje intervencije, i mudar čovek isto treba da postupa, bez mešanja u tok događaja. Mudrac se prilagođava stvarima onakvim kakve mu se prikazuju i ne dopušta da ga savladaju. Sveti čovek vrši posao bez delanja i uči bez reči….usavršava se ali ne traži priznanje. Zato što ne traži priznanje, priznanje mu se ne može ni oduzeti.“ Vredelo je svakog metra puta što sam prepešačio da čujem ovo.

Nastavio sam dalje na istok da pronađem Talanov sporazum i uspeo sam u tome: “ Onaj ko razume smisao života zna da ništa nema početak i kraj, i zato nema osećaj teskobe. Bori se za ono u šta veruje ne pokušavajući da dokaže nikome ništa, čuva u sebi tihi mir nekoga ko je imao hrabrosti da izabere svoju sudbinu. Ovo važi kako u miru tako i u ratu.“ Nastavio sam dalje, željan i otvorena srca za nova saznanja.

Sretao sam na putu razne ljude, svako je imao svoju priču. Vukli su me za rukav pripadnici raznih teorija sa pitanjima:

– Zašto se kazaljke na satu okreću u smeru „kazaljki na satu.“

– Ako živimo u decimalnom svetu zašto sat ima 60 minuta a dan 24 sata.

– Zašto nosimo kravatu.

Pojma nemam. Nisam znao odgovore, nije me ni interesovalo i brže bolje nastavljao sam dalje.

Odmakao sam daleko na jug kada me je na putu presreo neki veštac, nisam obraćao pažnju ali, on je pričao: „Današnji dan je dobar za napuštanje ovog sveta kao i svaki drugi.“ Išao sam napred ne obraćajući pažnju ali on nastavi: „Neka smrt bude uvek uz tebe. Ona će ti dati neophodnu snagu i hrabrost kada budeš morao da učiniš bitne stvari.“ Uplašio sam se, ali sam osećao da govori istinu.

Ni sam ne znam više gde sam se uputio i kuda išao, priče su nastajale, tek po neku bi upamtio da vam ispričam.

Kada sam jednog sunčanog i vrelog popodneva prolazio pored bašte gde je vredan čovek obrađivao zemlju, zamolio sam ga da mi da malo vode. Pružajući mi posudu sa vodom reče: „Svaki čovek ima obavezu da sledi put koji prolazi kroz njegovo selo.“ Zahvalio sam se na vodi koju sam popio i umio se razmišljajući o značenju ovih reči. Da li je to bio znak da se vratim u svoje selo i pođem tim dobro poznatim putem i da ga sledim kao sudbinu ili kako se već zove ono što misliš da ti se događa u životu a ne želiš da priznaš sebi da si za to jedino ti odgovoran. Razmisliću. „Treba iskoristiti priliku ili će nam pobeći zauvek.“ Čuo sam odgovor u sebi i krenuo dalje.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

2 реаговања на PUT OKO SVETA SA PAOLOM I PRIJATELJIMA

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s