REKONSTRUKCIJA UBISTVA

Časni sude, zaklinjem se da ću govoriti istinu i samo istinu, tako mi Bog pomogao.

Reći ću vam kako i zašto se dogodilo ubistvo, a vi presuditi da li sam u pravu. Bila je nedelja, novembarsko jutro, tmurno i hladno, tek što je svanulo, obuo sam čizme i pošao sanjivo iz tople sobe prema njivi pored reke u sebi psujući razloge za ovo maltretiranje. Tog jutra je naime počinjala sezona lova i uvek sam imao problema sa lovcima i organizacijom njihovog krvavog pohoda na tu jadnu divljač koja živi na njivi oko reke. Naime, zborno mesto lovaca, na moju žalost, je godinama unazad bilo na početku moje njive, a njiva ove godine tek što je izorana i šteta da je izgaze, hteo sam samo da im kažem da idu onom drugom stranom prema livadama gde i počinje lovište. Bio sam još u vrbaku pored reke, kada su pristigla tri automobila. Ništa nije ukazivalo na to da će se dogoditi ubistvo. A tada kao da je sve počelo da se ubrzava prema tom tragičnom događaju koji će se dogoditi nekoliko minuta kasnije. Ni otkuda, bar mi se tako tada učinilo, a biće da sam pogrešio, što ću kasnije objasniti, pojavio se prvo pas, običan domaći, a za njim i čovek, išli su putem koji je prolazio pored njive, verovatno iz okolnih kuća, kako sam kasnije zaključio. Pas je još izdaleka počeo da laje i zatrčao se na jednog debelog brkatog lovca koji je već držao pušku u ruci spreman da pođe u taj krvavi pohod. Znate već da pse nerviraju ljudi koji nešto nose. Dok sam sa suprotne strane njive izlazio iz vrbaka i spremao se da stignem do lovaca, pre nego krenu preko njive, pas je i dalje lajao na debelog brkatog lovca, koji ga je samo posmatrao, ostale lovce nije gledao, zašto je to bilo tako ne znam, nešto mu je bio sumnjiv i bio je u pravu, što će se dokazati kasnije na njegovu žalost. U takvoj situaciji je pristigao i čovek koji je išao iza psa. Debeli brkati lovac i dalje držeći pušku u jednoj ruci, skinu pogled sa psa koji je i dalje lajao i viknu prema čoveku koji je pristizao:

  • Da li je ovo tvoj pas. Nije, odgovori kao iz topa čovek, lakonski, kao da je rekao da je sunčan dan, a nije bio sunčan, kao da se tu slučajno našao. I tada se dogodi, na moje veliko iznenađenje, pred mojim očima ubistvo. Brkati lovac u trenutku podiže ruku sa puškom i opali metak pravo u glavu psa. Pas pade mrtav u trenutku bez jauka, ako je to za neku utehu. Jato ptica iza mene prhnu iz vrbaka i prelete reku, širom otvorenih očiju sam stajao i gledao. Tišinu prekide čovek koji je išao iza, sada već mrtvog psa, pitanjem:
  • Što mi ubi psa? Brkati debeli lovac poče opet da podiže ruku sa puškom i progovori nešto tiše, više milozvučno preteći, ali dovoljno jako da ga čujem:
  • Ti reče da ovo nije tvoj pas. Čovek koji do pre nekoliko trenutaka išao za psom sada se okrete i brzim korakom se uputi odakle je i došao.

Eto časni sude tako se dogodilo ubistvo, dozvolite mi samo još nekoliko reči, jer kao svedok imam svoje zapažanje. Mislim, gotovo sam siguran, da obojica snose krivicu za ubistvo. Čovek koji je izdao svog psa i brkati debeli hladnokrvni ubica. Žrtva je jedan dobar i vredan pas koji je samo čuvao svog gazdu od hladno krvnog ubice, namirisao je zlo u njemu, osetio njegov ubilački karakter i zato molim časni sud da obojicu osudi podjednako strogo, tako Vam Bog pomogao.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s