PITANJA MIKROKOSMOSA U NAMA

Da li je naša svest u trenutku nastanka bila praznina?

Da li je ta praznina zatrpana materijalnim svetom oblika u cilju opstanka?

Da li je praznina i svet antimaterije i pored toga nastavio da postoji?

Da li razvojem svesti možemo da osetimo prazninu, svesni da antimaterija postoji?

Da li je praznina prvo nastala?

Da li su svet materije i svet antimaterije jedina dva sveta koja postoje?

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

12 реаговања на PITANJA MIKROKOSMOSA U NAMA

 1. Teodor Makinarov каже:

  Zanimljiva pitanja, često sam razmišljao o tome. Proučavao sam razne religije, i filozofije. Nekad me je jako zanimao Taoizam. Tao, kaže stariji od Boga. Izvor Bića, Nebiće. Stara kineska filozofija, Lao Ce. Istočne škole, promocija praznine. Danas, ne znam više šta da mislim o tome. Berđajev npr. reče da sloboda nije stvorena od Boga, nego da ima korene u ništavilu. I to mi malo liči na taoističku misao. Nihilizam me nekako odmara, ali, usled nekih okolnosti, i čudnih iskustava, imam i nešto vere. Možda me malo i plaši sva ta praznina. Toltečka duhovnost, koja me je isto dugo zanimala, je, nasuprot Taoizma, i Budizma, vrlo aktivna. Niče na steroidima, tako nekad razmišljam o tome. Oni čekaju na svoju volju, jačaju je. Ali, po mom mišljenju, tu odlaze u ekstrem. Žele da odlete na neko drugo mesto u svemiru, da tamo žive, sopstveni navigatori. Pa đe ćeš, rođače? Sedi di si, ni za di si nisi. Na kraju, poprilično sam odustao od tih pitanja. Pomolim se u sebi ponekad Isusu za pomilovanje, to je sve. To mi dođe kao neki oslonac, opusti me. Eto, to su neka moja da kažem iskustva, i razmišljanja. Pozdrav 🙂

 2. Vrlo zanimljiva pitanja… Naša svijest u trenutku nastanka je bila mali, mali djelić onoga što jesmo.
  Praznina je zatrpana materijalnim svijetom i prodaje nam se u raznim oblicima kao nešto što nam je tobože primarno.
  Da, i praznina i svijet antimaterije i dalje su nastavile da postoje i postojat će s nama i bez nas.
  Razvojem svijesti vraćamo se upravo onom počelu ili bitku kojim smo stvoreni i hrabro mičemo materijalni svijet oblika i živimo ono što jesmo svijesni da nemamo tisuće života već jedan jedini. Prazninu su izmislili ljudi u želji svojih osobnih htijenja koja su proizašla opet iz čovjeka, jer život je jednostavan, ali čovjek je zakomplicirao sve i stvorio prazninu. Zaključila bih ovako čovjek preživi cijeli život u potrazi za sobom koji je bio u samom početku njegova nastanka. Nažalost kasno shvati koliko je ušao u prazninu koja mu realno nikad nije ni trebala.
  L.p.

  • Bratislav каже:

   Hvala na zanimljivom komentaru i mišljenju koje ste podelili sa nama 🙂

   • Možda odgovor zvuči oskudno, jer nisam ulazila u detalje svih filozofskih stajališta i teorije, ali realno gledajući sa psihološkog stajališta ljudski um može proizvesti razne perspektive koje nam se nameću kao nešto što jesmo, ali u stvari što smo? Bića koja spremno uništavaju sebe potom i druge pod pashom boljeg života kojeg sve manje i manje ima. Ono što je najbitnije čovjeku, a čega danas nažalost manjka je njegovo vjerovanje i to vjerovanje upravo predstavlja njega sama. Zato i imamo razna tumačenja bilo čega, jer svatko gleda i vidi drugačije i onoliko koliko je čvrsto čovjekovo vjerovanje u ono što predstavlja ta energija njegova vjerovanja će magnetizmom privući i druge zato u svim filozofskim i psihološkim pravcima imamo sljedbenike koji se većinom ne slažu, jer su pobornici jednog ili drugog pravca to je čovjekova psihologija takva kakva jest. Naravno, svatko od nas je ono što želi biti svijesno ili nesvjesno tj. kako zračimo tako i živimo.

   • Bratislav каже:

    Slažem se sa Vašim mišljenjem iz ugla psihološkog stanovišta, hvala što ste deo istine podelili sa nama.

 3. Нема одговора на питања физике без метафизике. Мислим да ће последњи (ис)корак науке бити откровење Бога, а тај „сусрет“ ће, верујем, кадгод се збио, релативизовати сва претходна сазнања.

 4. Bratislav каже:

  Logično rešenje, hvala puno na komentaru, polako sklapamo slagalicu…

 5. Priti каже:

  Well expressed!🌸💐🌹🤗

 6. Marin Kukolić каже:

  Ja na sreću znam odgovor na sva ta pitanja. Odgovor je : 🍺🍺🍺🍺 😁

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s