GLEDAO SAM ŠTA SE DEŠAVA


Gledao sam šta se dešava. Čovek je izlazio iz banke, gledao je u papire koji su mu bili u rukama, tada je ispala kreditna kartica, nije primetio. Beskućnik na uglu jeste. Odmah je reagovao, probio se između prolaznika gurajući sve pred sobom, brzo se savio i pre neko da je nagazio uzeo je karticu, obrisao je o masne pantalone i strpao u jaknu. Potražio me je pogledom svojim krupnim vlažnim očima, nije mogao da me vidi ali je osetio da ga gledam, znao je to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava. Pas lutalica je njuškao okolo pekare, bio je gladan, privlačio ga je miris tople hrane. Ljudi su ulazili i izlazili iz pekare, gledao ih je svojim krupnim vlažnim očima koje su molile. Niko nije obraćao pažnju na psa i njegov tužni gladni pogled. Skoro niko. Jedan starac je izašao iz pekare i dao mu hranu koju je pas slatko pojeo. Starac ga je pomilovao po glavi. Potražio me je pogledom, nije mogao da me vidi, ali je osetio da ga gledam, znao je to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava. Bolesnik je ležao na krevetu u bolnici. Lekari su ulazili i izlazili iz sobe. Video sam da umire, video sam da je još željan života. Gledao je svojim krupnim vlažnim očima predosećajući kraj, ali ipak nadajući se. Potražio me je pogledom, nije mogao da me vidi ali je osetio da ga gledam, znao je to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava. Bila je svadba, veselje, muzika, puno hrane i pića. Svi su bili lepo raspoloženi i srećni. Mlada je igrala sa mladoženjom u ritmu muzike, njihova tela su bila jedno. Gledali su se svojim krupnim vlažnim očima i osećali toplinu ljubavi. Potražili su me pogledom, nisu mogli da me vide, ali su osetili da ih gledam, znali su to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava. Vernicu su ulazili u crkvu, crkvena služba je trebalo da počne za koji minut. Neki od njih su dolazili u crkvu samo da bi tamo bili viđeni, neki od njih su se sapleli, ni sami ne znajući zašto, ni kako su se sapleli. Potražili su me pogledom svojim krupnim vlažnim očima, nisu mogli da me vide ali su osetili da ih gledam, znali su to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava. Ribar je izašao sa svojom skromnom barkom na more. Bilo je lepo, mirno, tiho jutro, more je bilo kao staklo, Sunce je tek izlazilo na horizontu, tišina. Skoro da sam ga čuo kada me je pogledao svojim krupnim vlažnim očima. Bacio je mrežu, sačekao i onda počeo polako da je vuče prema obali. Mreža je puna ribe a ribar pevao srećan. Potražio me je pogledom, nije mogao da me vidi ali je osetio da ga gledam, znao je to, znao sam i ja.
Gledao sam šta se dešava….

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на GLEDAO SAM ŠTA SE DEŠAVA

  1. Повратни пинг: GLEDAO SAM ŠTA SE DEŠAVA – JohnyMontana

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s