DNEVNIK JEDNOG HEDONISTE II DEO

Nakon pisanja prvog dela nisam imao volje da nastavim dalje, čini mi se suviše jednostavno da prepisujem sadržaj starih spisa koja sam slučajno pronašao. Više volim, ali ko šta pita mene, da pišem nešto kreativnije, ali kada sam već napisao da ću te kratke savete, recepte i zabeleške na marginama nestvarnog i nepoznatog da objavim nastavljamo još ovaj put zajedno dalje, možda se nekome i svidi.

Započinjemo tamo gde smo prethodno gladni samo zastali a to je recept za sos od jabuka, nisam ga isprobao u međuvremenu ali deluje mi vrlo privlačno, i već mi voda ide na usta kada ovo pišem jer sam, kao što sam i napomenuo jedan veliki, gladni Hedonista koji samo čitajući recept a imajući iskustvo u pripremanju raznih poslastica već osetio mirise, ukuse i slatkoću, da je to nešto lepo što obraduje nepca, tako da krenemo kao što je red od početka i prvo volje da se to spremi. Za pripremu sosa od jabuka je potrebno da dve kisele jabuke isečete na kockice i propržite u tiganju gde ste već napravili zapršku od ulja i brašna. Kada jabuke budu rumene dodati malo mlake vode, posoliti, zasladiti medom po ukusu i ostaviti da se krčka na tihoj vatri stalno mešajući masu da ne zagori, tako piše, a kuvar ne laže, kuvari su dobri ljudi. Kada se masa zgusne i jabuke budu mekane poslužiti sa pečenim mesom i krompirom, i to je to, vrlo jednostavno ali se kladim da je vrlo lepo iako nisam probao, osećam mešavinu ukusa koji će obradovati čula. Dalje se tekst nastavlja receptima za bešamel sos u raznim varijantama, ali to već svi znaju da naprave, ili jednostavno poruče, francuska klasika sa renom i pavlakom, ili kečapom, limunovim sokom, senfom, origanom, zavisi uz šta se služi. Recept za kuvano vino, ili kako se čuva biljka Amarilis, ako nekoga interesuje to će pronaći na sveznajućem internetu. Dolazimo do recepta pod nazivom Pečenica Hektor, što bi rekao isto veliki i cenjeni hedonista, vredi probati, deluje zanimljivo. Elem, za ovo sladostrašće onih koji znaju da uživaju proždirući hranu a ne knjige i znanje, potrebno je da komad svinjske krmenadle od nekih 1,5kg natrljati krupnom morsko solju i biberom i preliti sokom od dve pomorandže, belim vinom, jedna čaša, i ostaviti da odstoji nekoliko sati uz povremeno prelivanje ovim sokom. Peći na 250 stepeni poklopljeno oko pola sata, zatim smanjiti temperaturu na 200 stepeni i povremeno prelivati sokom. Pred kraj peći otklopljeno da bi dobilo lepu rumenu boju a u sok dodati četiri glavice crnog luka isečenog na kriške. Kada je meso pečeno aranžirati sa kriškama pomorandže i pečenim lukom, prijatno vam bilo dabogda se najeli i za mene večno gladnog svega, grešna mi duša. Bolje da sam samo semenke jeo i vodu pio, na greh vas navodim, za vaše dobro, da ojačate duhovno.

Da malo poskočimo u dalj ovako prejedeni, nećemo daleko da odmaknemo, bolje da zaobiđemo ove recepte i zaronimo u neke druge praktične savete kao što smo to uradili i prethodno, mada je na spisku dalje čuveni recept za uživanje hedonista svih boja i verskih shvatanja, čuveni kafanski recept koji svaki normalni kuvar u duši može da zgotovi dok popije litar vina, recept izmišljenog naziva Pitaj Radu za koji su potrebne svinjske nogice i dimljena kolenica. Uh, deluje kao bomba, ali to neka ostane za sledeći put, ako me ne bude mrzelo da prepisujem a već znam da vam tajnu tog recepta neću napisati. Bolje je za vas a jesam čovek koji vodi računa o prijateljima, i svim trbuhozborcima, da se mi malo i duhovno uzdignemo, što je neophodno posle svih ovih vitamina jer smo u suštini i duhovni hedonisti, grešim li. Ako ne grešim evo u starim spisima praktičnih saveta kako grešnu dušu da povedemo prema spasenju. Kaže lepo ovaj trbuhozborac pametni da je potrebno prvo očistiti auru a tu se svašta nakupilo, vremenom nataložilo, svaka svesna i ne svesna duhovna prljavština zamračila vidike ka nebu i spasenju od ponovnog rađanja, možda kao neki glodar, ne želim nikome naravno. Očistiti auru možete ako se izložite dimu, kaže nepoznati pisac, zanimljiva ideja. Sledi savet za žene kako da uravnoteže energiju, ma šta to značilo, kaže dalje da je potrebno da se valjaju po zemlji, preporučio bi travu bez krpelja i partnera da sve bude smislenije. Da se više manemo ovih mantri koje ne preporučujem i dalje prelistavam spise. Slede praktični saveti za život u kući, ma šta to značilo, kaže nadasve pametni trbuhozborac, jastuk na krevetu gde spavate potrebno je da bude okrenut prema zapadu, u spavaćoj sobi ne čuvati ništa što je u vezi poslova, deluje logično, da te ne podseća i uznemirava, mada mene sve potseća i u mislima, ali neka, možda ima veze i u pravu je pisac, trbuhozborac. Nikada ne koristite ogledala koja imaju emajliran okvir, zbog čega logično nemam pojma, mora da trbuhozborac ima neka saznanja iz vasione. Stolove koji imaju oštre ivice uvek prekrijte nekom tkaninom, deluje logično, trbuhozborac je pametniji nego što sam mislio. Nikada ne treba da bude u istoj liniji kapija ulaza u dvorište i ulazna vrata kuće, kada malo razmislim to baš deluje logično. I tako dalje sledi red saveta red recepata za dušu, nema kraja, tako da ovim završavam jer se kažu znanje prenosi usmeno, ako to napišemo isto je već istorija ili što bi rekao presvetli Sigmund: “ Tako proširujemo svoje svesno sećanje pozivajući u pomoć svoje, svakako mnogo starije, nesvesno pamćenje.“ Živeli vi meni bili i srećni do neba a i više ako treba.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

Постави коментар