DNEVNIK JEDNOG HEDONISTE

Uvod

Ako bi se analizirala sama definicija hedonizma ne može se isključivo reći da je težnja ka zadovoljstvu jedini pokretač nekoga ko ima samo nameru da preživi ova burna vremena. Dodajući kašičicu meda na okrajak starog hleba možda postajem hedonista što je u biti tačno ali je neophodno da preživim, bar tako mislim, ili se pravdam da ta kašičica meda se ne pretvori u gorki pelin negde duboko u grlu. Ne bi nikada pomislio i pisao o hedonizmu, smatram ga sastavnim delom svakog živog bića, ali ne kao osnovnu svrhu postojanja, svakako. Čuvanje papira mi nikada nije bila jača strana jer sam ih sve ostavljao negde gde posle nisam mogao da ih nađen a pre toga uveren da sam ih stavio negde na sigurno mesto. One papire koje sam tražio nisam našao ali sam pronašao stare spise, rukom pisane nekada davno i proveo ceo dan listajući i dešifrujući šta je pisac hteo da kaže. Pre bi se moglo reći da u tekstovima koji su činili razni saveti, recepti za sve i svašta, suština nekih filozofskih škola, srž koju je pisac hteo da ostavi, ili jednostavno samo beležio sebe radi. Kažu da čovek ima samo tri zadatka u životu, da zasadi drvo, da ima dete i da napiše knjigu, verovatno to ima svoje dublje značenje a ne ovo banalno, ali to sam pomislio kao o izvršenju poslednjeg zadatka pisca ovih pronađenih spisa. Možda će neki pažljivi čitalac u njima pronaći deo sebe, možda neki pametan savet, možda dobar i koristan recept, zato sam odlučio da prenesem u ovaj Dnevnik izvorne delove teksta za koje smatram da su korisni, možda i tako još jedanput ispunim poslednji zadatak pisca ovih zapisa. Moram da napomenem da sam neke delove morao da uklonim jer nisam siguran kako bi se razumeli, možda i nekome naneli štetu u pokušaju da nešto slično učini, zato mi oprostite to je za vaše dobro.Većina teksta je originalna, lagana za čitanje i prenosim je hronološki sa mojim komentarom, nadam se da će vas zabaviti i zainteresovati.

Deo I

Tekst nastao verovatno davno, relativno rečeno, ne znam ni ja kada, ne brinite ne počinje sa Bog stvori prvo zemlju i nebo, već verovatno u neka ratna vremena nemaštine i muke, a ratova je bilo uvek, nažalost, na nekim prostorima vrlo često, a na nekima nikada, ili skoro nikada, pa je bilo muke imati i običan sapun. Pisac opisuje šta je sve potrebno da bi se napravio običan jednostavni domaći sapun koji sada kupimo u prodavnici, ali u vreme pisanja ovog teksta verovatno da to nije bilo moguće pa su morali da ga naprave. Domaći sapun: Zagrejati u posudi 4,5 litra vode, dodati 4 kilograma masnoće, lagano kuvati i dodati 1 kg sode. Mešati dok se masa ne ujadnači, temperatura ne sme da padne ispor 65 stepeni, kada se masa ujednači razliti u kalupe. Deluje jednostavno, verovatno bi sada dodao neka eterična ulja zbog lepšeg mirisa, izlio u neke lepe kalupe, upakovao u ekološki prihvatljivo pakovanje i prodao. Tu je odmah i recept za meki domaći sapun, što bi sada rekli, tečni sapun i još neke podvrste. Nije teško napraviti i neku varijantu tvrdog sira, bar tako piše, dovoljno je da se 5 litra punomasnog mleka prokuva, doda 3 kašike sirćetne esensije, 1/2 šolje soli i kada se smesa zgruša procediti kroz gazu i ostaviti da se suši. Verovarno u nekom kalupu.

Vodilo se računa i o uređenju doma tako da sam naišao na tekst Feng Šui ili Vetar i Voda ili Kako urediti svoj dom. Čišćenje, izbacivanje iz stana svih otpada, starih stvari koje se ne koriste, polomljenih i okrnjenih stvari, stvari koje se ne vole. Ogledala, reflektuju energiju isto kao što reflektuju lik. Potrebno je da budu tako postavljena da se vidi i 30cm iznad glave da bi se reflektovala i aura. Okrugla ogledala imaju najviše efekta. Ogledala u predsoblju skreću energiju u sobe. Nikada ne postavljati ogledalo jedno naspram drugog zato što tu ostaje zarobljena energija. Ogledala ne postavljati u spavaćoj sobi. Kristali, pojačavaju energiju i poboljšavaju svaku oblast u kojoj se nađu. Najbolji su okrugli kristali sečeni u puno površina koji se prelivaju u duginim bojama. Ako se okače o prozor pojačaće snagu sunčeve svetlosti i poboljšaće se cela soba. Kristale ne postavljati blizu ogledala. Zvončići, razne vrste predmeta koji su okačeni o konac, njišu se na vetru ili promaji, sudaraju i proizvode prijatan zvuk. Obavezno se postavljaju ispred kuće da bi privukli unutra pozitivnu energiju. Postavljaju se ispred ulaza. Biljke, su kao sunđer za energiju i pošto su živa bića imaju snagu da pomere energiju iz uglova. Potrebno je izbegavati biljke sa oštrim, šiljatim ili trnovitim listovima ( drvo života) jer mogu da izazovu lošu energiju. Najgore biljke su kaktusi. Potrebno je gajiti biljke koje rastu u vis sa okruglim listovima. I na kraju čuvena misao: Ako je sve u životu potaman, ili kako bi sada rekli u redu, ništa ne menjajte.

Овај унос је објављен под Knjige. Забележите сталну везу.

Постави коментар